Szukaj

Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Brodaty, 1 sierpień 2021
Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z czarnuszki ma wiele zastosowań. Coraz częściej wykorzystywany jest w kosmetyce jako środek zapobiegający trądzikowi i pomocny w walce z łupieżem.

Olej z czarnuszki jest coraz częściej wykorzystywany zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. W kosmetyce znalazł zastosowanie w leczeniu trądziku oraz łupieżu włosów. Olej ten pomaga także leczyć alergię, astmę, a w kuchni nadaje potrawom korzennego smaku. My skupimy się na jego właściwościach w kosmetyce. Sprawdź jak go stosować i jakie właściwości ma olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki - co to jest?

Olej z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) pozyskiwany jest z czarnuszki siewnej pochodzącej z Europy Południowo-Wschodniej i dalekiej Azji Zachodniej.  Roślina ma charakterystyczne białe lub niebieskie kwiaty. Owoce czarnuszki są czarnego koloru. Ich właściwości doceniali już faraonowie, dlatego często nazywany jest "złotem faraonów".

SPRAWDŹ: Szczotkowanie na sucho - efekty i przeciwwskazania

Składniki prozdrowotne oleju z czarnuszki

Czarnuszka to roślina, która zawiera bardzo dużo prozdrowotnych substancji. Poznaj wszystkie z nich:

  • ok. 85 proc. czarnuszki to nienasycone kwasy tłuszczowe, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc
  • witamina E
  • beta-karoten
  • sterole
  • biotyna
  • mikroelementy
  • przeciwutleniacze
  • tymochinon - składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Właściwości kosmetyczne oleju z czarnuszki

W ostatnich latach olej z czarnuszki wykorzystywany jest coraz chętniej w kosmetyce do codziennej pielęgnacji. Udowodniono jego cudowne działania na włosy, skórę i paznokcie. Olej z czarnuszki ma również doskonałe właściwości regenerujące, regulujące podział komórek naskórka oraz skutecznie ogranicza wypadanie włosów, stymulując jednocześnie wzrost nowych. Olej z czarnuszki można stosować także bezpośrednio na twarz w formie serum. Składnik ten posiada rewelacyjne właściwości przeciwstarzeniowe.

Olej z czarnuszki szczególnie latem stosowany jest często na skórę. Chroni ją przed poparzeniami słonecznymi i mocno łagodzi powstałe podrażnienia i oparzenia. Dodatkowo skutecznie przyspiesza gojenie ran. Olej z czarnuszki na twarz wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, czy liszaj i AZS.

Doskonale radzi sobie taką z suchą skórą. Głęboko ją nawilża. Dzięki antyoksydantom opóźnia proces starzenia się skóry. W przypadku skóry tłustej zapobiega błyszczeniu się jej. Z kolei olej z czarnuszki na włosy łagodzi objawy łupieżu.

Olej z czarnuszki może być używany także w terapiach aromatycznych. Wówczas wycisza, pomaga złagodzić stres i zlikwidować zaburzenia snu.

Przeciwwskazania do stosowania oleju z czarnuszki

Mimo, że czarnuszka nie ma objawów ubocznych, to jednak nie wszyscy mogą ją stosować. Nie powinny go używać kobiety w ciąży - ze względu na obecność olejku zawartego w nasionach czarnuszki o działaniu przeciwskurczowym. Zabronione jest także podawanie oleju dzieciom poniżej 3 roku życia.

Nadmiar czarnuszki może prowadzić do niedociśnienia, co wiąże się z:

  • bólami i zawrotami głowy,
  • bólami brzucha,
  • świądem skóry.

Dlatego też przed rozpoczęciem przyjmowania oleju z czarnuszki koniecznie skonsultuj to ze swoim lekarzem.

Olej z czarnuszki - kiedy najlepiej stosować?

Wspominaliśmy już o wielu zastosowaniach oleju z czarnuszki. Poznaj wszystkie z nich:

  • Olej z czarnuszki stosowany na twarz - w przypadku stanów zapalnych, takich jak trądzik, wysypki, atopowe zapalenie skóry.
  • Powinny go używać również osoby, które posiadają skórę wrażliwą, także w stanie podrażnienia, ze względu na dużą zawartość antyoksydantów – witamin A i E.
  • Doskonałe rezultaty uzyskuje się w celu nawilżenia skóry.
  • Dobrze sprawdza się w celu stymulacji odnowy naskórka.
  • Silnie zmiękcza skórę
  • Pomaga w walce z bliznami. Olej z czarnuszki rozjaśnia je i zmiękcza, zmniejszając ich widoczność. Warto wiedzieć, że olej z czarnuszki stosowany na twarz nie działa na głębokie zmarszczki, jednak dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych pozwala pozbyć się płytkich zmian oraz zapobiega powstawaniu nowych.
  • Olej z czarnuszki nadaje skórze gładkość i przywraca jej blask, ponadto poprawia owal twarzy – dlatego tak chętnie stosowany jest przez dojrzałe kobiety.
  • Idealnie pomaga walczyć z oparzeniami słonecznymi i podrażnieniami. 

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie oraz doustnie. Bezpieczną ilością oleju z czarnuszki, która stosowana każdego dnia nie wywoła skutków ubocznych i nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie organizmu to 1-2 łyżeczki oleju. Trzeba pamiętać, aby stosując go wewnętrznie, spożywać razem z posiłkiem. 

Olej z czarnuszki może być stosowany:

  1. na włosy - np. jako dodatek do szamponów do włosów;
  2. na skórę - olej można nanosić na twarz i miejsca zmienione chorobowo;
  3. doustnie - w celach leczniczych,
  4. w kuchni w celach kulinarnych - np. jako dodatek do sałatek i innych potraw.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj