Szukaj

Olej kokosowy - właściwości i zastosowania

Brodaty, 20 czerwiec 2021
Olej kokosowy - właściwości i zastosowania

Olej kokosowy jest zbawienny dla skóry i często przychodzi z ratunkiem dla zniszczonych włosów. W kosmetyce nazywany jest olejek piękności. Poznaj jego zastosowania i właściwości.

W ostatnich latach olej kokosowy cieszy się coraz większym zainteresowaniem w branży kosmetycznej. Jest jednym z najczęściej używanych składników. Olej jest wysokiej jakości tłuszczem, który prócz stosowania w naturalnych kosmetykach, wykorzystywany jest również w kuchni. Ma także silne właściwości antybakteryjne. Należy pamiętać, że olej kokosowy ma postać płynną dopiero w temperaturze powyżej 25 °C, w niższej temperaturze tężeje. W temperaturze pokojowej jest biały i ma konsystencję twardego masła. Pod wpływem ciepła zaczyna również wydzielać smakowity zapach świeżo rozłupanego kokosa.

Cenimy sobie zasadę stwierdzającą, że najlepsze kosmetyki to takie, które można zjeść. Właśnie warunek filozofii Ajuwerdy spełnia olej kokosowy, który jest jednym z najzdrowszych olejów. 

Olej kokosowy - jak powstaje?

Olej kokosowy pochodzi z grupy olejów roślinnych. Produkowany jest z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, która najpierw zostaje rozgrzana, a potem przepuszczona przez prasę. Jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe – m.in. laurynowy (którego jest zdecydowanie najwięcej), a także palimitynowy, kaprylowy i stearynowy. Zawiera również kwasy nienasycone: oleinowy z grupy Omega-9 i linolowy z grupy Omega-6. Dzięki swojej strukturze molekularnej (jego cząsteczki są niewielkie) olej kokosowy wchłania się poprzez naskórek.

Sprawdź: Właściwości Masła Shea

To niewiarygodne, ale praktycznie każdy pojedynczy składnik oleju kokosowego ma cenne i pożyteczne właściwości dla skóry. Swoje właściwości pielęgnacyjne olej kokosowy zawdzięcza obecności dużych ilości kwasu laurynowego oraz kwasu kaprylowego. Mają one silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Kolejnym cennym składnikiem jest kwas, który skutecznie poprawia nawilżenie skóry, przyspiesza jej odnowę komórkową, reguluje czynność gruczołów łojowych. W oleju kokosowym sporo jest także minerałów, witaminy E oraz innych naturalnych przeciwutleniaczy, dlatego składnik ten ma silne właściwości antyrodnikowe.

Właściwości oleju kokosowego dla skóry i włosów

Jedną z zalet oleju kokosowego jest fakt, że nie jest tłusty i szybko się wchłania. Tym właśnie wyróżnia się na tle innych nasyconych tłuszczów. Dzięki temu jest jednym z kluczowych składników w kremach, maseczkach do twarzy oraz balsamów do ciała. Nie rzadziej znajdziemy go w kosmetykach do makijażu, kosmetykach do włosów i mydłach do ciała

Olej kokosowy ma silne działanie nawilżające. Mocno i skutecznie zmiękcza skórę i powoduje, że staje się przyjemna w dotyku i jędrna. Ale nie sposób nie docenić cennych właściwości oleju na włosy. Zapobiega wysuszeniu włosów oraz rozdwajaniu się ich końcówek. Regularnie używany nadaje włosom naturalnego blasku. Dużo pań stosuje także olej w postaci maseczki do włosów. Składnik można zostawić nawet na całą noc. Sprawdza się także jako składnik dodany do gotowej maseczki do włosów lub zastosowany wyłącznie na końcówki włosów. W każdym wymienionym sposobie należy używać go z umiarem, gdyż zbyt duża ilość oleju spowoduje, że włosy i skóra będą przetłuszczone. 

Coraz częściej olej kokosowy używany jest na łamliwe i wysuszone paznokcie oraz skórki. Zmiękcza także twardą skórę. Od wielu lat z powodzeniem wykorzystywany jest do masaży tajskich i hawajskich.

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego

Olej posiada mocno specyficzną budowę, składającą się z cennych kwasów tłuszczowych. Zawiera dużą ilość witamin i minerałów, dlatego idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry i włosów dotkniętych bardzo różnymi problemami.

  • Olej kokosowy stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka.
  • Składnik ten ma bardzo silne właściwości nawilżające. Skutecznie i szybko nawilża przesuszoną skórę (również na dłoniach, kolanach, łokciach) i włosy.
  • Ze względu na obecność składników antyseptycznych poprawia stan skóry chorej – z wysypką, egzemą, a także trądzikowej.
  • Jest bezpieczny nawet dla skóry atopowej i dotkniętej problemem łuszczycy. Ma właściwości nawilżające, natłuszczające oraz zapobiega nadkażeniom bakteryjnym.
  • Jest naturalnym ratunkiem dla oparzeń skóry podczas opalania. Zmniejsza uczucie pieczenia.
  • Olej łagodzi stany zapalne i podrażnienia.
  • Zapobiega starzeniu skóry i opóźnia powstawanie zmarszczek.

Olej kokosowy przed opalaniem

Także latem, w upalne dni, olej kokosowy przychodzi z ratunkiem. Jest podstawowym składnikiem w kosmetykach po opalaniu. Jego zastosowanie w kremach do opalania. 

Składniki zawarte w olejku kokosowym aktywują wydzielanie melaniny pod powierzchnią skóry. Dlatego skóra pod wpływem promieni słonecznych staje się ciemniejsza, pojawia się szybciej opalenizna. Ze względu na krótki czas wchłaniania produkcja melaniny rozpoczyna się dużo szybciej niż w przypadku innych kosmetyków. Efekt tego jest taki, że opalenizna powstaje w krótszym czasie.

Zastosowania oleju kokosowego

Olej kokosowy z powodzeniem zastąpi bardzo dużo kosmetyków - szybko się wchłania, powoduje, że skóra jest gładka i miękka, a włosy stają się głęboko nawilżone. Zatem, do czego można wykorzystać olej kokosowy w codziennej pielęgnacji skory i włosów?

  • Można go użyć do codziennej pielęgnacji skóry całego ciała. Szczególnie partii wymagających nawilżenia bądź natłuszczenia, a więc miejsc wyjątkowo przesuszonych. Idealnie nadaje się do dłoni i do smarowania łokci. 
  • Nadaje się do kąpieli natłuszczających. Zastępuje olejki do kąpieli.
  • Dla kobiet ciężarnych przychodzi z pomocą w walce z rozstępami ud, pośladków, brzucha czy piersi. 
  • Jest zbawienny na popękane i suche stopy i pięty. 
  • Nawilża i mocno zmiękcza skórki wokół paznokci. 
  • Ma świetne właściwości jako krem do twarzy na noc lub krem pod zmęczone oczy.
  • Ochrania usta w trakcie zimy.
  • Sprawdza się jako dezodorant pod pachy. Zapewnia świeżość nawet przez cały dzień. 
  • Używany jest do masażu ciała.
  • Może być stosowany miejscowo na pryszcze lub krostki.
  • Silnie wzmacnia wypadające rzęsy.
  • Coraz częściej używany jest do zmywania makijażu twarzy i oczu.
  • Do ochrony skóry twarzy przed wyjściem na spacer albo na narty w mroźny dzień.
  • Może być alternatywą do pianki do golenia - szczególnie jeśli do golenia zarostu używasz tradycyjnej golarki.
  • Do pielęgnacji włosów – zamiast odżywki, maski, serum, lub do tzw. olejowania.
  • Pomaga w przypadku elektryzowania się włosów i puszenia. 
  • Jest skutecznym składnikiem używanym jako maska do skóry głowy zapobiegająca nawrotom łupieżu.
  • Matki docenią jego właściwości pielęgnacyjne skóry niemowląt. 

Jak należy przechowywać olej kokosowy?

Olej kokosowy po otwarciu można przechowywać do roku - w temperaturze pokojowej. Nie trzeba go trzymać w lodówce, ale na pewno chłodniejsze powietrze wydłuży jego żywotność. Należy unikać trzymania oleju kokosowego w miejscach silnie nasłonecznionych. Koniecznie po każdym użyciu należy dobrze zakręcić opakowanie oleju. Jak każdy inny olej, tylko odpowiednie przechowywanie da nam gwarancję, że przez długie miesiące olej kokosowy zachowa swoje dobroczynne właściwości.

Na koniec jedna ważna informacja. Olej kokosowy spożywczy różni się od tego kosmetycznego. Spożywczy musi spełniać kryteria ustalone dla żywności, a one nie zawsze są tożsame z normami kosmetycznymi. Wybierając olej dla swoich celów, musisz mieć to zawsze na uwadze.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj